Mobil fotoğraf düzenleme uygulamalarıyla masaüstü uygulamaları arasındaki fark gittikçe erimeye başladı. Mobil uygulamalar gittikçe elini güçlendirdi ve RAW fotoğrafları bile düzenleyecek seviyeye geldiler. Belki siz masaüstü programlarınızdan vazgeçmeye hazır değilsinizdir ama bilgisayar başında kullanmaya alıştığınız tüm uygulamaları artık telefonunuzda ya da tabletinizde kullanabiliyorsunuz. Burada ise şöyle bir sorunla karşı karşıyayız; ortalıkta çok fazla uygulama var ve en idealinin hangisi olduğunu seçmek oldukça zor.
![mobil uygulamalar]()
Ortalık pazar yerine dönmüşken size bir el uzatmak, yol göstermek için en iyi diyebileceğimiz sekiz mobil uygulamayı sizin için derledik. İçlerinde daha önce adını duymadıklarınız olabilir. Bizim önerimiz en çok seçenek sunan değil, kendi telefonunuzla ya da tabletinizle arayüzü uyumlu olanı seçmeniz.
Efektlerini, filtresini her daim yanında taşımak isteyenler, hazırsanız başlıyoruz.
1) Adobe Lightroom Mobile
![]()
Platform: iOS (iPad ve iPhone’a uyumlu) ve Android (Android versiyonu sürüm olarak iOS’un biraz gerisinde)
Fiyatı: Ücretsiz (Ancak Adobe Creative Cloud Photography Plan üyeliği gerkiyor ve bunun aylık bedeli 9.99 dolar.)
Artılar
- Etkileyici sayıda kontrol imkanı
- Lightroom CC ile senkronize olabilmesi
Eksiler
- Üyelik gerektirmesi
- Başlangıç aşaması için zor olması
Listenin başında Lightroom’u görmek kimseyi şaşırtmamıştır sanırım. Mobil düzenlemede zirveyi temsil eden Lightroom, full versiyon olan Lightroom CC’nin o engin, uçsuz bucaksız seçeneklerinin desteğiyle çıtayı çok yükseğe koyuyor. Pozlama, Beyaz Ayarı, Renk, Geçişler, Kırpma yani, masaüstünde gördüğünüz her şey telefonda kullanılabilir durumda. Ayrıca fotoğrafları işaretleyip favorileyebiliyorsunuz. Bu kadarı çok fazla derseniz küçük dokunuşlarla ya da öntanımlı versiyonlarıyla sadeleştirme yapabiliyorsunuz. Böylece RAW dosyaları da artık telefonunuzdan düzenleyebiliyorsunuz.
Tüm bu avantajların temelinde Lightroom Mobile’in Lightroom CC ile olan senkronizasyonu yatıyor. Eğer Adobe Creative Cloud Photography üyesiyseniz hiçbir sorun yaşamadan fotoğraflarınızı hem masaüstünden hem de telefondan düzenleyebiliyorsunuz. RAW formatında bir fotoğrafı düzenlerken bile, telefondan yaptığınız en ufak değişikliği masaüstünde de görebiliyorsunuz. Ayrıca daha önce üzerinde düzenleme yaptığınız, telefona içine kaydettiğiniz ya da başka uygulama üzerinden çalıştığınız fotoğrafların orijinal hallerini de hiçbir bozulma olmadan yeniden çağırabiliyorsunuz. Lightroom mobil düzenleme için en iyi ve tek tercih değil tabi ama Lightroom CC ile senkronize olmuş ve güncellemeleri, araçları tamamlanmış bir Adobe Lightroom Mobile’e hayır demek pek mümkün değil.
2) VSCO
![vsco-cam-kram]()
Tanım: Doğal görünümlü efektleri ile mütevazı kral.
Platform: iOS ve Android
Fiyatı: Ücretsiz
Artılar
- Kolay Kullanım
- Doğal Görünümlü Efektler
Eksiler
- Fark edilmeyen sonuçlar
- Bazı uygulamalarda satın alma gerektirmesi
VSCO fotoğrafçılar arasında inanılmaz bir popülariteye sahip. Bu şöhretin en temel sebebi; öntanımlı ayarlara çok çabuk erişilmesi. Efektler çoğu doğallığı ve vurgularıyla HDR fotoğraflardan bile daha iyi sonuçlar verebiliyor. Eğer çabuk ve kolay düzenleme istiyorsanız ayarları ve efekti oldukça basit şekilde seçebiliyorsunuz. Bunun dışında yapabileceğiniz o kadar şey var ki; pozlama, vurgular, gölgeler, beyaz ayarı vs. gibi özelliklerin dışında perspektifi düzeltmek ve doğrulatmak gibi ekstra seçeneklere de sahip oluyorsunuz.
3) Google Snapseed
![snapseed]()
Tanım: Modası geçmeyen şıklık, yıllanmış şarap
Platform: iOS ve Android
Fiyatı: Ücretsiz
Artılar
– Devasa efekt aralığı
– Başarılı kontrol imkanı
Eksiler
– Bazı açılardan geride kalması
– Kullanım için hantal kalabilmesi
Seneler 2011’i gösterdiğinde Google iPad uyumlu Snapseed’i çıkarmıştı ve üzerinden geçen beş yılda ayakta kalmayı başardı. Alışılmış renk dizilimi, seçilebilir renk paneli, iyi tertiplenmiş kontrol paneli, iyileştirme fırçası, parlaklık – kontrast gibi özelliklerle iyi kombinlenmiş filtreleri ile hala kullanıcısını yarı yolda bırakmıyor. Glamour Glow, HDR Scape, Grunge, Noir, Lens Blur ve kare seçme özelliği gibi Snapseed fanlarının bir çırpıda gözünün seçtiği bu güzellikler onun neden fotoğrafçılar için vazgeçilmez olduğunu anlatıyor.
Snapseed ile ilgili tek bir şikayetten söz edebiliriz; geçen sene içerisinde değiştirdiği araüyüzü. Bir önceki versiyona göre biraz daha hantal duran yeni Snapseed, müdavimleri tarafından pek hoş karşılanmadı. Ama akıl almaz efekt dağarcığı ve yüksek kalite sonuçlarıyla Google Snapseed kimsenin telefonundan silmeye kıyamadığı uygulamalar arasında yerini alıyor.
4) Adobe Photoshop Express
![adobe-photoshop-express]()
Tanım: Photoshop’un gücünü kolay arayüzüyle cebinizde taşıyın.
Platform: iOS ve Android
Fiyatı: Ücretsiz
Artılar
– İnanılmaz kolay kullanım
– Basit ve harika araçlar menüsü
Eksiler
– Lokalize edilmemiş ayarlar
– Perspektif düzenlemenin olmaması
Adobe Creative Cloud’a sahip değilseniz ama Lightroom Mobile’in sunduğu en azından bazı nimetlerden faydalanmak istiyorsanız Photoshop Express bir adım uzağınızda sizi bekliyor. Photoshop Express oldukça kullanışlı bir arayüze sahip. Renk düzenlemelerini, ön tanımlı ayarları çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Ayrıca iyileştirme özelliği ve kenarlık seçenekleri bir çırpıda fotoğrafınıza yeni bir bakış kazandırabiliyor. Bunun dışında lokalize edilmemiş ayarların olmaması can sıkıcı ki; artık üretilmeyen Photoshop Touch bu beceriye sahipti.
5) Autodesk Pixlr
![autodesk]()
Tanım: Özellikler ve öntanımlı ayarlarla dolup taşmış bir vaha.
Platform: iOS ve Android
Fiyatı: Ücretsiz
Artılar
– Mükemmel arayüz
– Dolu dolu araçlar çubuğu
Eksiler
– Sesini duyuramaması
– Donanımlı fotoğrafçılara hitap etmemesi
Benim için hazır ayarlar yapılmış olsun, kontrol paneli kocaman olsun, arayüzü beni yormasın diyorsanız Autodesk Pixlr tam da size göre bir uygulama. Bunun yanında renk ve kontrast düzenlemeleri, bulanıklık ayarları, üst üste pozlama, kırmızı göz düzeltme gibi artık olmazsa olmaz özellikleri de barındırıyor. Parlaklık ve gölge düzenlemeleri, ön tanımlı fotoğraf stilleri, çerçeve ve sticker kullanma şansı, yazı ekleyebilme gibi ilk anda söyleyebileceğimiz özellikleriyle Pixlr özellikle sosyal medya paylaşımlarında can yoldaşınız olmaya aday.
6) Enlight
![enlight-photo-editing-app]()
Tanım: Tüm ihtiyacınız tek bir uygulamada.
Platform: iOS
Fiyatı: 3.99 Dolar
Artılar
– Seçenek bolluğu
– Kullanışlı arayüz
Eksiler
– Ücretsiz olmaması
– Sadece iOS’ta kullanılabilmesi
Enlight muazzam bir seçenekler menüsüne, geometrik kontrol imkanı, maskeleme, lokalize edilmiş ayarlar, içiçe geçirilmiş fotoğraflar yaratma, iyileştirme fırçası, tilt shift efekt, metin oluşturabilme, kenarlıklar ve çerçeveler yaratabilme gibi sayısız özelliğe sahip. Enlight kısa sürede daha büyük kitlelere ulaşmasını bekliyoruz ki; kullanımı ve dahiyane tasarımıyla bunu yapmaması mümkün değil zaten. Evet, bir miktar paranıza mal olabilir ama düzenleme yapmak için programdan programa gezinmek istemiyorsanız Enlight doğru bir tercih olacaktır.
7) Photo Mate R3
![photomate]()
Tanım: Android dünyasının en kapsamlı düzenleme uygulamalarından biri.
Platform: Android
Fiyatı: 8.09 Dolar
Artılar
– Zengin seçenekler menüsü
– Kullanışlı arayüz
Eksiler
– Pahalı bir tercih olması
– Sadece Android’de kullanılabilmesi
Fiyatı biraz moral bozmuş olabilir ama Lightroom Mobile’in Android’deki karşılığını arıyorsanız Photo Mate R3 tam da sizin aradığınız uygulama. Hali hazırda JPEG formatında düzenleme yapabilen Photo Mate R3 yakın zamanda RAW’ı destekleyecek ve sizi hayran bırakacak pozlama, renk, gürültü azaltma ve keskinlik ayarlarına kavuşacak. Yakın zamanda gelecek bu güncelleştirmelerle beraber Lightroom Mobile’la kafa kafaya yarışacak olan Photo Mate R3 Android kullananların ilk tercihlerinden biri olacağa benziyor.
8) Prisma
![prisma-app]()
Platform: iOS ve Android
Fiyatı : Ücretsiz
- Yeni yaratımlar için harika
- Eğlenceli kullanım
- Gerçek bir düzenleme uygulaması olmaması
- Yeterli donanıma sahip olmaması
Prisma teknik açıdan gerçek bir fotoğraf düzenleme uygulaması değil ama öyle bir rüzgar yarattı ki; bütün dünyayı kasıp kavurdu. Uygulama fotoğrafı alıyor ve bilenen sanat çalışmalarının grafik düzenlemelerine dönüştürüyor. Sadece bir tıkla kendi Van Gogh, Monet, Hokusai ya da Lichtestein tablolarınızı yaratabiliyorsunuz. Prisma’nın algoritması oldukça başarılı çalışıyor ve ünlü sanatçıların ve stillerin yağlı boyalar, suluboyalar ile yaptıkları dokunuşları yeniden yaratma şansı sunuyor.
Bonus olarak ise cep telefonu fotoğrafçılığı, fotoğraf hileleri, mobil fotoğrafçılık hilelerinden oluşan 7 Basit Mobil Fotoğrafçılık Hilesi videomuzu izleyebilirsiniz.
Sonrası 2016’nın En İyi Mobil Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları Blog Fotografium ilk ortaya çıktı.